Slovensko musí aktívne tvoriť európsky priestor, tvrdí ZMOS

Prvý máj 2004 nebol iba dňom vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie, musí to byť aj dátum, keď sme získali príležitosť aktívne tvoriť moderný európsky priestor. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Sýkoru, ktoré poskytol hovorca združenia Michal Kaliňák.

30.04.2016 12:18
debata (1)

„Členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii bolo výsledkom tvrdej práce, odhodlania a hlavne jasnej vízie, ktorá bola napĺňaná konkrétnym obsahom a aktivitou nielen na úrovni medzinárodných vzťahov a diplomacie, ale aj vnútornými reformami a v prostredí miest a obcí. Práve v tejto oblasti zohralo Združenie miest a obcí Slovenska významnú úlohu, keďže sa podieľalo na plnení konkrétnych ratifikačných úloh, ktoré sprevádzali napríklad prijatie Európskej charty miestnej a regionálnej samosprávy, pripravenosť samospráv na čerpanie eurofondov, podporné aktivity pri referende o našom členstve v únii a v mnohých ďalších oblastiach,“ približuje pohľad ZMOS-u na výročie Sýkora.

Predseda ZMOS-u je presvedčený, že po 12 rokoch nášho plnoprávneho členstva nie je témou len bilancia pozitívneho prínosu, či riešenie dilem súvisiacich s euroskeptickými náladami. „Skutočnou témou musí byť využitie doterajších skúseností a potenciálu, ktorý sme získali, ale aj dynamické porovnávanie štátov, ich jednotlivých politík a samospráv,“ dodal Sýkora s tým, že ZMOS je na túto úlohu pripravené a odhodlané. Mestá a obce majú vďaka členstvu Slovenska v EÚ praktické skúsenosti s dopadmi európskych politík, ale aj s príležitosťami, ktoré ponúka európske spoločenstvo regiónov.

„Predpokladáme, že naše blížiace sa predsedníctvo v Rade EÚ sa bude venovať aj úlohám samospráv pri formovaní moderného európskeho priestoru, v ktorom už má Slovensko a naše mestá a obce možnosť nielen bilancovať, ale hlavne príležitosť presadzovať nové trendy, vykročiť cestou príkladov dobrej praxe, podporovať úspešné medzinárodné partnerstvá a cezhraničnú spoluprácu, efektívne čerpanie eurofondov, bezbariérové verejné obstarávania a rôzne aktivity, ktoré prispievajú ku kvalite života v prostredí miestnej územnej samosprávy,“ tvrdí Sýkora. Roky skúseností s členstvom v Európskej únii musíme vnímať ako ponuku na vlastnú aktivitu, pretože ani v tomto prípade nie je pasivita cestou, ale slepou uličkou bez konkrétneho prínosu.

Prvého mája oslávi Slovensko 12. výročie vstupu do Európskej únie. Spolu s Cyprom, Českou republikou, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Maďarskom, Maltou, Poľskom a Slovinskom vstúpilo Slovensko do Európskej únie 1. mája 2004.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko