Briti žijúci v cudzine nemôžu hlasovať v referende o EÚ

Briti žijúci v zahraničí dlhšie ako 15 rokov nemôžu hlasovať v referende o zotrvaní svojej krajiny v Európskej únii. Podľa agentúry AP o tom rozhodol britský najvyšší súd. Na stranu odporcov brexitu sa pridal bývalý šéf odborov, na stranu priaznivcov zase osem vplyvných ekonómov.

28.04.2016 15:14
Británia, brexit, Foto: ,
Kampaň odporcov zotrvania Británie v EÚ so sloganom Vote Leave (Hlasuj pre odchod).
debata (2)

Súd rozhodoval o podmienkach účasti v referende na základe žaloby 94-ročného veterána druhej svetovej vojny Harryho Shindlera, ktorý žije v Taliansku, a bruselskej právničky Jacquelyn MacLennanovej. Podľa nich je zákon, ktorý zakazuje hlasovať Britom žijúcim dlhodobo v zahraničí v rozpore s európskych právom na voľný pohyb osôb. Najvyšší súd sa však s ich názorom nestotožnil.

Výsledok hlasovania o zotrvaní Británie v EÚ, ktoré sa bude konať 23. júna, bude aspoň podľa posledného prieskumu agentúry YouGov veľmi tesný. Kým pre brexit by sa teraz vyslovilo 42 percent opýtaných, proti odchodu Británie z európskeho bloku by ich bolo 41 percent. Nerozhodnutých je stále 13 percent oslovených voličov.

K premiérovi Davidovi Cameronovi, ktorý volá po zotrvaní v EÚ, sa pridal aj bývalý vodca britských odborov sir Brendan Barber, ktorý prípadný brexit označil za „katastrofu pre pracujúci ľud“.

Naopak pre rozchod s Bruselom sa vyslovilo osem vplyvných britských ekonómov, vrátane profesora Patricka Minforda, bývalého poradcu premiérky Margaret Thatcherovej, či Gerarda Lyonsa, bývalého hlavného ekonóma banky Standard Chartered a poradcu londýnskeho starostu Borisa Johnsona, ktorý sám vedie kampaň proti zotrvaniu Británie v EÚ. Podľa ekonómov by brexit krajine priniesol v nasledujúcich desiatich rokoch štvorpercentný rast HDP. Ceny by podľa nich po odchode z EÚ klesli asi o osem percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #referendum #Brexit