Tusk: Pre situáciu v Grécku musia zapracovať ministri financií eurozóny

Ministri financií krajín platiacich eurom by sa mali veľmi skoro opäť zísť. Dôvodom je situácia v Grécku, ktoré sa s medzinárodnými veriteľmi stále nemôže zhodnúť na podmienkach finančnej pomoci.

27.04.2016 13:48
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (7)

Vyhlásil to predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý o situácii dopoludnia telefonicky hovoril s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Ten sa usiloval o usporiadanie mimoriadneho summitu eurozóny, teda krajín EÚ platiacich eurom, a to potom, čo najbližšiu schôdzku takzvanej euroskupiny (ministrov financií eurozóny) z dôvodu pretrvávajúcich sporov najmä s Medzinárodným menovým fondom (MMF) odložili.

„Je potrebné sa vyhnúť situácii obnovenej neistoty pre Grécko,“ zdôraznil šéf únijných summitov. Podľa gréckych médií sa Tsipras chce podľa všetkého pokúsiť prekonať ekonomické spory politickou cestou, a to tým, že chce požiadať o usporiadanie mimoriadneho summitu eurozóny.

Tusk to svojím vyhlásením, ktoré urobil na okraj spoločného vystúpenia s albánskym prezidentom Bujarem Nishanim, nepriamo odmietol. „Potrebujeme konkrétny dátum pre nové rokovanie euroskupiny v blízkej budúcnosti. A nehovorím o týždňoch, ale o dňoch,“ vyhlásil.

Myšlienku summitu odmietol tiež nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. „Odpoveď znie nie,“ reagoval podľa nemeckého webu Der Tagesspiegel na otázku, či nevidí v tejto chvíli potrebu zvolať mimoriadny summit EÚ kvôli Grécku.

Podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogheriniová poznamenala, že podľa komisie existujú podmienky k skorému nájdenie dohody na úrovni ministrov financií. „… Zostáva len niekoľko krokov. A sme si istí, že sa dajú dokončiť veľmi rýchlo,“ pripomenula názor svojho kolegu, eurokomisára pre hospodárske otázky, dane a clá Pierra Moscoviciho.

Atény sa s veriteľmi stále nedokázali zhodnúť na kľúčovej previerke tretieho záchranného programu, na ktorom sa dohodli vlani v lete.

Výmenou za ďalšie uvoľnenie pomoci vo výške 5,4 miliardy eur, prípadne až siedmich miliárd, veritelia na čele s Medzinárodným menovým fondom (MMF) požadujú od Atén finančné škrty vo výške 3,6 miliardy eur. Peniaze Gréci potrebujú na splátku dlhov voči MMF a Európskej centrálnej banke.

O veci minulý piatok euroskupina už rokovala, vtedy jej šéf Jeroen Dijsselbloem hovoril o jej možnom ďalšom zvolaní tento štvrtok. V piatok pritom uvádzal, že dohoda je veľmi blízko. Veritelia však zároveň od Atén chceli tiež prijatie špecifických dodatočných úsporných krokov, ktoré by spustili len v prípade nepriaznivého vývoja gréckeho hospodárstva.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Donald Tusk #finančná kríza #medzinárodní veritelia