Europarlament by chcel vytvoriť 'európsku FBI'

Európska únia by mala poskytnúť policajnej ústredni Europol skutočnú právomoc vyšetrovať po vzore amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) alebo rovno zriadiť európsku spravodajskú agentúru a funkciu úniového "superprokurátora".

12.04.2016 18:07
debata (28)

Zaznelo to v Európskom parlamente v debate o opatreniach po marcových samovražedných atentátoch v Bruseli s tromi desiatkami obetí na životoch. Z druhej strany zaznelo aj varovanie pred policajným štátom a útlakom moslimov, pretože to by vraj znamenalo konečné víťazstvo teroristov, ktorí túžia po zničení európskeho spôsobu života.

„Dôležité informácie sa až príliš často strácajú alebo prichádzajú neskoro. Roztrieštenosť nás robí zraniteľnými,“ uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Podľa neho sa dá hovoriť o „kolektívnom zlyhaní“, pretože členovia únie nevyvodili dôsledky z predchádzajúcich útokov. EK preto o niekoľko týždňov predloží ambiciózny plán nových opatrení, pričom na ich presadenie bude potrebovať podporu EP a členských štátov, povedal Juncker.

Šéf Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber usúdil, že európska policajná agentúra Europol v boji proti terorizmu stroskotala na iba dobrovoľnom poskytovaní informácií od členských štátov. Vyzval k tomu, aby sa EÚ poučila od Američanov, pretože od ich informácií a analýz sú Európania teraz závislí.

„Na fronte tajných služieb Európa zaostáva. Teroristi sú spojení, musíme sa tiež spojiť,“ apeloval menom sociálnych demokratov Gianni Pittella. „Potrebujeme nielen spoluprácu, ale skutočnú spravodajskú službu a európskeho prokurátora,“ do­dal.

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt menom liberálov volal po posilnení Europolu podľa vzorov v podobe americkej FBI či spolkového kriminálneho úradu v Nemecku. Argumentoval aj tým, že úrady v rôznych európskych krajinách vedeli o teroristoch, ale neinformovali svojich kolegov, a tak došlo k atentátom v Madride, Londýne, Paríži či Bruseli.

„Nastal čas pre skutočnú akciu, pre skutočnú zmenu,“ zdôraznil.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #FBI #teroristi #moslimovia #Jean-Claude Juncker #Europol