Europarlament vyzval na reformu azylovej politiky v EÚ

Európsky parlament po búrlivej debate prijal správu, ktorá požaduje nový centralizovaný azylový systém v Európe, aby celá ťarcha neležala len na pleciach toho štátu, do ktorého utečenec vstúpi po prvý raz.

12.04.2016 15:39
debata (36)

Zákonodarcovia väčšinou hlasov vyzvali členské krajiny Európskej únie na solidaritu aj na splnenie svojich záväzkov ohľadom premiestnenia utečencov na svoje územie, hoci v rozprave zazneli i silné výhrady proti prerozdeľovaniu utečencov podľa kvót.

„Situácia sa výrazne zmenila, správa je nerealisticka a prekonaná,“ ​​oponoval napríklad český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podľa ktorého je úniový model prerozdeľovania utečencov nerealizovateľný už len preto, že samotní utečenci nechcú v Česku zostať.

„Iba zodpovedná a bezpečná Európa môže byť solidárna. Potrebujeme posilniť pohraničnú stráž, a nie prerozdeľovanie utečencov,“ podporil českého kolegu poľský konzervatívec Kazimierz Michal Ujazdowski.

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská z radov kresťanských demokratov argumentovala, že chudobnejšia polovica únie nemôže trpieť kvôli vynucovanej solidarite s bohatšou časťou spoločenstva.

„Ak Británia zostane v EÚ, nebude sa môcť vyhnúť prerozdeľovaniu migrantov,“ varoval britský euroskeptik Gerard Batten, podľa ktorého ide o ďalší dôvod, prečo by Briti mali v júnovom referende hlasovať za odchod z EÚ.

„Prisťahovalectvo je zlo, Európanky by mali byť plodnejšie,“ prízvukoval Lorenzo Fontana z talianskej Ligy severu.

Nechýbala ani kritika z druhej strany – že správa prikyvuje snahám o premenu Európy v pevnosť bez ohľadu na morálne hodnoty a ľudské práva uchádzačov o azyl. „Je to správa, ktorú by mohla predniesť (vodkyňa francúzskej krajnej pravice) Marine Le Penová,“ vyhlásila Marina Albiolová Guzmánová menom európskej ľavice.

V debate tiež zaznelo, že problémom pre Európu nie sú ani tak peniaze ako vzostup nacionalizmu a xenofóbie. Nemalo by sa však zabúdať, že utečenci, ktorí umierajú vo vlnách Stredozemného mora či trpia v táboroch, sú tiež ľudia, na práva ktorých sa však šliape.

Mnoho europoslancov kritizovalo Macedónsko za nedávne použitie slzného plynu proti utečencom, ktorí sa pokúšajú z Grécka preniknúť na jeho územie. Ide vraj o správanie nehodné kandidátskej krajiny.

„Nerobí to žiadnu česť našej civilizácii,“ povedal eurokomisár pre migráciu a vnútro Dimitris Avramopulos o „hanebnej“ situácii v gréckom utečeneckom tábore Idomeni na grécko-macedónskych hraniciach.

Kritizoval aj uzatváranie rakúskych hraníc s Talianskom či nefungujúce prerozdeľovanie utečencov medzi členské štáty. EÚ podľa komisára potrebuje spravodlivú reformu azylovej politiky, ktorá nepovedie k uzatváraniu hraníc a k zrušeniu schengenského systému voľného cestovania.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #schengen #Europarlament #azylová politika #utečenecká kríza #Idomeni