Holandský premiér odmietol kritiku za výsledok referenda

Holandský premiér Mark Rutte odmietol kritiku, že sa vo svojej krajine nedostatočne zasadil o podporu asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou.

08.04.2016 15:44
Mark Rutte Foto: ,
Holandský premiér Mark Rutte.
debata (25)

Informovala o tom agentúra DPA. Holanďania v stredajšom referende dohodu jasne odmietli. O hlasovanie nebol veľký záujem, zúčastnilo sa ho iba 32 percent voličov, výsledok však platí. Hoci verdikt Holanďanov vládu k ničomu nezaväzuje, Rutte už prisľúbil, že dohodu prehodnotí.

„To jednoducho nie je pravda,“ vyhlásil Rutte na stretnutí s poslancami z úniových krajín. „Bol som v kampani pre podporu (asociačnej dohody) veľmi aktívny,“ dodal.

Vplyvný europoslanec Manfred Weber, ktorý je predsedom Európskej ľudovej strany (EPP), však predtým v rozhovore s DPA povedal, že Rutte pre schválenie ukrajinského pridruženie urobil pramálo.

Holandské „nie“ sa považuje za nesúhlas občanov s Bruselom a za prejav rozčarovania z EÚ. Podľa holandského premiéra ľudia chcú od EÚ zodpovednosť a nie vzletné frázy. Chcú, aby mal Brusel záujem na vytvorenie nových pracovných miest a aby sa venoval ich blahobytu. Holandsko, ktoré do júla EÚ predsedá, sa týmto problémom chce venovať v Bruseli.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #Holandsko #asociačná dohoda s EÚ #Ukrajina