Maďari v referende rozhodnú o povinných kvótach k utečencom

O návrhoch úpravy azylového systému Európskej únie, ktoré v stredu predstavila Európska komisia (EK), rozhodne v Maďarsku už skôr iniciované referendum k povinným kvótam na prerozdelenie migrantov medzi úniovými štátmi.

07.04.2016 16:30
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (11)

Povedal to hovorca maďarskej vlády János Lázár. Prvý podpredseda EK Frans Timmermans v stredu oboznámil verejnosť s dvoma variantmi úpravy pravidiel, ktoré sa týkajú azylových žiadostí. Obe však počítajú s prerozdeľovaním migrantov,

Preto už narazili na nepriaznivé reakcie v niekoľkých krajinách, a to vrátane Slovenskej republiky a Česka. Mnoho nádejí na prijatie im teda zatiaľ všeobecne neprisudzujú.

Lázár na pravidelnej tlačovej konferencii uviedol, že bez zistenia názoru maďarských voličov nemôže kabinet premiéra Viktora Orbána prijať žiadne rozhodnutie ani opatrenia. Z predchádzajúcich prieskumov však vyplýva, že maďarská verejnosť sa k povinným kvótam neprikláňa.

„Celoštátne referendum o takej dôležitej otázke sa v Maďarsku nekonalo od roku 1990,“ povedal hovorca vlády. Zároveň podľa agentúry MTI zdôraznil, že nie je možné sa vzdať práva Maďarov na to, aby rozhodli, komu dovolia vstúpiť do krajiny.

Termín konania spomínaného referenda v Maďarsku zatiaľ nestanovili. Minister spravodlivosti László Trócsányi 26. februára povedal, že najbližší možný termín je o 150 dní, najneskorší o 250 dní.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #referendum #EK #povinné kvóty