Diplomati EÚ žiadajú pustiť Savčenkovú na základe minských dohôd

Na okamžité a bezpodmienečné prepustenie odsúdenej Ukrajinky Nadi Savčenkovej z humanitárnych dôvodov ruské úrady vyzvala šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

23.03.2016 13:02
Savčenková, Ukrajina, protest Foto: ,
Ženy na Ukrajine držia transparenty za prepustenie Savčenkovej z ruského väzenia.
debata (103)

Vo vyhlásení pre médiá upozornila, že na základe minuloročných mierových dohôd z bieloruského Minsku by mali prepustiť tiež všetkých rukojemníkov a osoby zadržiavané v spojitosti s konfliktom na východe Ukrajiny.

„Pripájame svoj hlas k mnohým ďalším, ktorí žiadajú ruské úrady, aby z humanitárnych dôvodov okamžite a bezpodmienečne prepustili Naďu Viktorivnu Savčenkovú,“ stojí vo vyhlásení.

Pripomína sa v ňom tiež, že na základe pravidiel minských dohôd by mali oslobodiť ďalších, v Rusku nelegálne zadržiavaných ukrajinských občanov, ako je Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko. Ukrajinského režiséra a hlasného kritika ruskej anexie Krymu Sencova vlani v auguste odsúdili za údajný terorizmus na dvadsať rokov väzenia, jeho spoločník dostal desať rokov.

Za „humáne vyriešenie“ prípadu Savčenkovej sa priamo v Moskve prihováral aj nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko bezprostredne po odsúdení navrhol vymeniť Savčenkovú za dvoch Rusov, ktorých zajali v konflikte na východe krajiny a ktorých súdia v Kyjeve.

„Počuli sme o návrhoch ohľadom výmeny. Tieto otázky sa budú posudzovať v plnom súlade s ruskými zákonmi, rozhodne hlava štátu,“ povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov podľa agentúry TASS.

Savčenková (34) podľa obžaloby v júni 2014 na východe Ukrajiny ako príslušníčka dobrovoľníckej jednotky, ktorá bojovala na strane vládnych síl, naviedla paľbu ukrajinskej armády na ruských novinárov. Dvaja z nich zahynuli.

Podľa obhajoby ju však v tom čase už zadržiavali proruskí separatisti, ktorí ju odovzdali priamo Rusom. Súd túto obhajobu neakceptoval a odsúdil Ukrajinku za vraždu, pokus o vraždu a za nezákonné prekročenie ruských hraníc. Súd ju v utorok poslal na 22 rokov za mreže. Savčenková však všetky obvinenia odmieta.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Federica Mogheriniová #minská dohoda #Naďa Savčenková