Už 20 krajín EÚ chce pomôcť v Grécku vracať migrantov Turecku

Už dvadsať členských krajín EÚ ponúklo svojich expertov na realizáciu piatkovej úniovej dohody s Ankarou o vrátení migrantov z gréckych ostrovov do Turecka.

21.03.2016 14:06
Grécko, migranti, utečenci, loď Foto: ,
Napriek novým pravidlám sa do Grécka priplavilo 1 662 utečencov a migrantov.
debata (2)

Novinárom to povedal hovorca komisie Margaritis Schinas. Vyjadril sa, že až dvadsať krajín únie reagovalo na sobotňajšiu žiadosť úniovej agentúry Frontex a Európskeho podporného azylového úradu (EASO) a dalo jasne najavo pripravenosť pomôcť, vrátane konkrétnych počtov ponúknutých osôb.

„Týka sa to predovšetkým expertov na problematiku azylu, politiky návratu, readmisie a policajných dôstojníkov,“ vypočítal Schinas s tým, že ochotu prispieť dalo najavo aj osem zostávajúcich krajín únie.

Na základe piatkovej dohody medzi dvadsaťosmičkou a Tureckom majú Ankare vrátiť v zásade všetkých migrantov, ktorí od nedeľného rána dorazili či dorazia na grécke ostrovy v Egejskom mori.

Za každého sýrskeho občana medzi nimi sľúbila EÚ na svoje územie presídliť iného sýrskeho utečenca z Turecka s právom na medzinárodnú ochranu.

Nové pravidlá platia od nedeľného rána a majú byť jasným odkazom migrantom, že náročná a nebezpečná cesta cez Egejské more sa nevypláca. Napriek tomu od nedele na ostrovy dorazilo 1 662 osôb.

V Grécku je tak už vyše 50 000 utečencov, uviedol krízový štáb. Do Atén a prístavu Elefsina ráno priplávali z ostrovov viac ako dve tisícky migrantov, ktorí sa do Grécka dostali ešte predtým, ako začala v nedeľu dohoda s Tureckom platiť.

Na ostrovy Lesbos a Chios dorazili z Turecka prví úradníci, ktorí majú na mieste pomáhať s administratívnymi úkonmi spojenými s vracaním utečencov.

Gréci musia podľa dohody individuálne posúdiť každú podanú žiadosť u novo prichádzajúcich migrantov. Únioví právni experti však tvrdia, že prakticky všetkých bude možné – po tom, čo Grécko a Turecko rýchlo upravia svoje právne systémy – vracať späť. Dovtedy sa nebude o žiadostiach rozhodovať, uviedol hovorca komisie.

Ako dátum, keď by tento proces mohol začať, sa najčastejšie uvádza 4. apríl.

Práve potreba výrazne posilniť a zrýchliť doteraz zjavne nie príliš funkčný grécky azylový systém je slabina, na ktorú od summitu EÚ poukazujú kritici plánu.

Európska komisia už v sobotu uviedla, že realizácia plánu bude vyžadovať asi 4 000 ľudí z Grécka, ďalších členských krajín a úniových agentúr. Ide o stovky tých, ktorí žiadosti posudzujú, sudcov, ktorí majú riešiť odvolania neúspešných žiadateľov, prekladateľov, ale aj policajtov a vojakov.

Schinas ako príklad uviedol, že Nemecko ponúklo 100 expertov a 200 policajtov, podobná ponuka prišla z Francúzska. Podľa twitterového účtu nadchádzajúceho slovenského predsedníctva EÚ ponúkla Bratislava stovku policajtov.

Dopravu vrátených migrantov má zabezpečiť osem plavidiel, každé s kapacitou asi 300 až 400 ľudí, a niekoľko desiatok autobusov priamo na ostrovoch. Treba tiež výrazne zvýšiť kapacity prijímacích zariadení pre migrantov, ktorí v nich budú musieť zostať dovtedy, než ich pošlú späť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Frontex #utečenecká kríza #dohoda EÚ-Turecko #EASO