EÚ vyzvala Albánsko zamedziť nelegálnej migrácii občanov

Eurokomisár Dimitris Avramopulos požiadal Albánsko, aby spravilo viac na obmedzenie nelegálneho prisťahovalectva svojich občanov do krajín EÚ.

18.03.2016 18:22
Dimitris Avramopulos Foto: ,
Eurokomisár Dimitris Avramopulos.
debata (24)

Informovala o tom agentúra AP. Avramopulos – komisár Európskej únie pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo – počas svojej návštevy v albánskej metropole Tirana hovoril najmä o utečeneckej kríze v regióne.

Albánsko zároveň vyzval na to, aby popracovalo na účinnejšej ochrane svojich hraníc a tiež na informačnej výmene s členskými štátmi Európskej únie. Do tých môžu Albánci cestovať bez víz už od roku 2010.

O azyl v krajinách EÚ požiadalo vlani približne 66 000 Albáncov, pričom väčšina z nich zamierila do Nemecka. Tam ich o azyl minulý rok požiadalo asi 55 000, čím sa stali štvrtou najpočetnejšou skupinou azylantov. Predstihli ich už len Sýrčania, Afganci a Iračania.

Avramopulos dodal, že Európska komisia čoskoro pridá Albánsko na zoznam takzvaných bezpečných krajín pôvodu. Vďaka tomu bude veľmi nepravdepodobné, že by takýmto žiadateľom krajiny EÚ azyl skutočne udelili.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Albánsko #prisťahovalectvo #Dimitris Avramopulos