Grécko žiada, aby v EÚ neboli 'štáty-pevnosti'

Grécko nalieha na lídrov Európskej únie, ktorí sa schádzajú na dvojdňovom summite v Bruseli, aby zabezpečili postih pre tie členské štáty, ktoré sa jednostranne uzatvárajú pred utečencami.

17.03.2016 15:43
Pireus, Grécko Foto: ,
V gréckom prístavnom meste Pireus vypukla demonštrácia. Utečenec vpravo drží kartón s nápisom "Áno, otvorte hranice".
debata (15)

Informovala o tom tlačová agentúra AP. Námestník gréckeho ministra obrany Dimitris Vitsas, ktorý riadi pracovnú skupinu pre problematiku migrácie, vyhlásil, že Európa by nemala mať „štáty-pevnosti“.

Atény opakovane kritizovali Rakúsko za obmedzenie počtu migrantov, ktorých denne púšťa na svoje územie. Toto rakúske opatrenie totiž vyvolalo naprieč Balkánom tzv. dominový efekt. V Grécku preto uviazlo takmer 46 000 migrantov, ktorí sa túžia dostať do bohatších európskych krajín.

Údaj obsahuje aj 14 000 migrantov, ktorí žijú v stanovom meste Idomeni pri grécko-macedónskej hranici. Rozsiahli tábor vybudovali na blatistom poľnom pobreží. Uviazli tu preto, lebo Macedónsko nie je členom EÚ a odmietlo migrantov vpustiť na svoje územie.

Grécke úrady sa snažia presvedčiť ľudí pri Idomeni, aby sa presťahovali do organizovaných útočísk na iných miestach Grécka. Úrady však vylúčili použitie násilia s cieľom evakuovať tábor.

Studené počasie spôsobilo v Idomeni raketový nárast prechladnutia. Deti už nežobrú od návštevníkov jedlo a sladkosti, ako bolo predtým bežné, ale pýtajú si rukavičky či topánky. Kvôli pokračujúcej nepriazni počasia sa očakáva rozšírenie epidémií.

Grécki hygienickí pracovníci sa zverili, že musia priebežne odstraňovať povaľujúce sa použité deky a kusy oblečenia, pretože so zvýšením teplôt začnú v tábore vyčíňať baktérie a situácia bude neznesiteľná. Prítomní dobrovoľní zdravotníci, najmä z organizácie Lekári bez hraníc, dokážu už teraz zabezpečiť len základnú starostlivosť.

V meste Pireus vypukla hromadná demonštrácia za otvorenie hraníc

Stovky utečencov demonštrovali v aténskom prístave Pireus za znovuotvorenie európskych hraníc, čo by im umožnilo dostať sa do vysnívaného cieľa, najlepšie do Nemecka. Do prístavu medzitým ráno dorazila ďalšia várka utečencov z gréckych ostrovov pri tureckom pobreží. Z Lesbosu a Chiosu dorazilo 644 utečencov.

V prístave sa podľa gréckeho denníka Ethnos nachádza 4 465 utečencov. Tábor je podobný tomu v Idomeni, no čistejší, keďže stojí na betónovom podloží. Aj v oficiálnych táboroch na severe Grécka sú veľmi zlé hygienické podmienky.

Podľa gréckej televízie Mega polovica z utečencov, ktorí čerstvo dorazili do Pirea, rovno súhlasila s prevozom do niektorých z núdzových táborov rozosiatych po zemi. Zvyšok chce radšej čakať v meste v nádeji, že budú môcť predsa len v blízkom čase putovať ďalej.

Utečenci podľa agentúry AFP mávajú pri premiestňovaní do núdzových táborov väčšie šťastie a končia napríklad v penziónoch či malých hoteloch, kde sú ubytovávaní na náklady Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Ten uvoľnil v rámci tohto programu financie na 20 000 ubytovacích miest, čo prospieva aj miestnym podnikateľom v oblasti cestovného ruchu.

V Bruseli sa koná ďalší summit Európskej únie o migrácii, ktorý by mal dať utečencom odpoveď na to, ako sa EÚ a Turecko, ktoré využívajú ako tranzitnú krajinu, so situáciou vysporiadajú.

Utečenci, ktorí uviazli v zhoršujúcich sa podmienkach na uzavretej grécko-macedónskej hranici, vyskúšali v pondelok ostražitosť macedónskych ozbrojených zložiek, keď sa pokúsili obísť zhruba 40-kilometrový hraničný plot. Kým bezpečnostné zložky zablokovali tisícovú skupinu, niekoľko stoviek utečencov stihlo preniknúť za hranice. Macedónska polícia ich však nakoniec zadržala a do 24 hodín rovnakou cestou zahnala späť.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Rakúsko #WHO #utečenecká kríza #Pireus #Idomeni #Dimitris Vitsas