Šéf OSN: 'Merkelová je hlas súcitu', EÚ má migrantom pomáhať viac

Všetky krajiny Európskej únie môžu posilniť svoje humanitárne úsilie v utečeneckej kríze a pomáhať ľuďom v núdzi. Počas návštevy Berlína to povedal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

08.03.2016 15:34
Angela Merkelová, Pan ki-Mun Foto: ,
Šéf OSN Pan Ki-mun s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a počas návštevy v Berlíne.
debata (27)

Pochválil tiež politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá podľa neho vystupuje ako morálny hlas.

„Európska únia sa skladá z 28 štátov. Zo štátov, ktoré v skutočnosti všetky majú možnosť ukázať humanitárnu reakciu a poskytnúť humanitárnu pomoc. Chcem preto pochváliť kancelárku, že išla príkladom,“ povedal šéf OSN na tlačovej konferencii po rokovaní s Merkelovou. „Apelujem tu na všetkých európskych šéfov vlád. Európa je kontinent, kde sa toho môže urobiť viac,“ povedal.

„Nejde tu o to, či už sa poskytli nejaké prostriedky. Tu ide o viac – o ľudskosť, o dodržiavanie ľudských práv. A verím, že Európa určite nájde vhodné cesty, ako to zabezpečiť. Nalieham na všetkých predsedov vlád, aby to urobili,“ uviedol Pan Ki-mun.

Generálny tajomník OSN tiež pochválil politiku Merkelovej v utečeneckej kríze. „Merkelová je skutočný morálny hlas, hlas súcitu,“ povedal. „Ľudia v núdzi potrebujú našu podpor. Kancelárka tu vystúpila a ukázala ľudskosť a našu humanitárnu povinnosť,“ uviedol.

Pan Ki-mun kritizoval reštriktívny prístup niektorých krajín k utečencom. „V pribúdajúcej miere sledujeme, že sa azylová politika jednotlivých krajín sprísňuje, čo silne poháňajú nacionalistické záujmy. Musíme sa však usilovať o harmonické riešenie namiesto toho, aby sme presadzovali politiku, ktorá sa zameriava proti utečencom,“ povedal.

„Niektorí si iste vybrali jednoduchú cestu. Ona však ukázala, že pre skutočnú vodcovskú osobnosť je dôležité, aby sa nešlo jednoduchou, ale tou správnou cestou,“ povedal o Merkelovej šéf OSN.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #OSN #Angela Merkelová #Pan Ki-mun #azylová politika #utečenecká kríza