Merkelová obhajuje dohodu EÚ s Tureckom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nesúhlasí s kritikou ochrancov ľudských práv za dohodu medzi Európskou úniou a Tureckom o riešení utečeneckej krízy. V rozhovore s televíznou a rozhlasovou stanicou SWR vyhlásila, že prvoradou úlohou je predchádzať umieraniu sýrskych utečencov a zastaviť nelegálnu migráciu do Európy.

08.03.2016 14:34
debata (26)

Merkelová povedala, že dohody s Tureckom sa týka toho, ako zastaviť nelegálnu migráciu, ako zakročiť proti pašerákom ľudí a ako zároveň plniť svoje humanitárne zodpovednosti. „Je neľudské dostávať ľudí do takto nebezpečných situácií. Preto by sme sa mali pokúsiť ponúknuť im legálne cesty. Nemecko sa každopádne k tejto zodpovednosti hlási,“ uviedla s tým, že v Egejskom mori už sa tento rok utopilo vyše 320 utečencov snažiacich sa dostať do Európy.

Merkelová v rozhovore so SWR uznala, že proces riešenia utečeneckej krízy je pomalý a že by sa problémy mohli riešiť rýchlejšie. „Ale všetko ide tým správnym smerom,“ dodala s tým, že EÚ nakoniec postupuje spoločne. „Všetci hovoria, že musíme chrániť naše vonkajšie hranice, všetci hovoria, že musíme bojovať proti nelegálnej migrácii, všetci sa vyslovili pre zásah NATO v Egejskom mori a všetci teraz privítali nové návrhy,“ povedala k pondelňajšiemu summitu.

Podrobnosti dohody s Tureckom, o ktorej rokovali lídri na summite v Bruseli, majú byť pripravené do marcovej vrcholnej schôdzky predstaviteľov únijných štátov.

Turecký premiér Ahmet Davotuglu v pondelok prekvapil európskych partnerov, keď na spoločnom rokovaní venovanom migračnej kríze priniesol nové návrhy a požiadavky. Ankara okrem iného žiada ďalšie tri miliardy eur na pomoc sýrskym utečencom na tureckom území, rýchlejšie zjednodušenie vízovej povinnosti pre Turkov a otvorenie nových kapitol v rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie.

Turecko tiež na summite navrhlo, že bude preberať migrantov z gréckych ostrovov, ak EÚ za každého takto vráteného sýrskeho občana presídli do únie priamo z Turecka jedného Sýrčana s právom na azyl.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #Angela Merkelová #migranti #migračná kríza