Nie je teraz EÚ rukojemníkom Ankary? pýta sa Gazeta Wyborcza

Po výsledkoch pondelňajšieho summitu Európskej únie a Turecka sa poľský liberálny denník Gazeta Wyborcza pýta, či Európska únia paktovaním s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom nezradila sama seba a či sa nestala rukojemníkom Ankary. Maďarský denník Magyar Nemzet sa zase čuduje nad tým, že Brusel priviera oči nad porušovaním slobody prejavu v Turecku, hoci EÚ lipne na voľnosti názorov. O dominantnom postavení Turecka a váhavosti EÚ píšu aj ďalšie európske noviny, napríklad talianska La Repubblica.

08.03.2016 12:37
debata (4)

„Iba Turecko môže teraz príliv utečencov z Blízkeho východu do západnej Európy zastaviť. A tým zachrániť pred rozpadom schengenský priestor, ktorý populisti špekulujúci so strachom z utečencov uzavreli, a zároveň znovu obnoviť dôveru v EÚ. Nebude však cena, ktorú treba zaplatiť, príliš vysoká? Neznamená pakt s tureckým prezidentom Tayyipom Erdoganom zradenie samej seba?“ napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

„Znamením pomalého obratu bolo to, že Angela Merkelová si pred pondelňajšou bruselskou schôdzkou demonštratívne netlačila k hrudi žiadneho z utečencov či migrantov, ktorí teraz zabíjajú čas ničením plotu na grécko-macedónskej hranici či mierumilovným putovaním z Atén na sever,“ napísal maďarský konzervatívny denník Magyar Nemzet. Denník považuje za najzvláštnejšie práve to, že Európska únia, ktorá sa pýši slobodou názorov, v krízovej situácii trápne priviera oči na tým, že turecká vláda minulý týždeň prevzala kontrolu nad najvýznamnejšou mediálnou skupinou v krajine. Podobný názor má aj taliansky denník La Repubblica.

„Turecký premiér (Ahmet Davutoglu) prišiel do Bruselu s falošným zdaním plachého a trochu zmäteného účtovníka, aby Európanom hodil záchranné koleso, a ušetril ich tak od katastrofálnej politickej skazy vo vodách Egejského mora. Ale tak ako každá záchranná akcia, má aj táto svoju cenu. A tá je dosť vysoká,“ napísala La Repubblica s tým, že turecký prezident Erdogan dostal ďalšie peniaze v čase, keď tamojšie úrady prevzali opozičný denník, ktorý hlavu štátu kritizoval.

„Nebol to pekný pohľad, čo vrcholní politici EÚ včera predviedli. Boli nejednotní a váhaví vo všetkom, čo sa týkalo Turecka v Európe, Turecka, ktoré vystupovalo ako pán a ktoré si je isté svojou beztrestnosťou,“ dodal taliansky denník.

„Dvadsať mesiacov vyhlásení o princípoch, vyslovené pozvanie stovkám tisíc migrantov, neúčinné riešenie, expresné budovanie bariér,“ napísal o doterajšom počínaní EÚ francúzsky denník Le Figaro. „To všetko, aby sa došlo k poľutovania­hodnému zisteniu, že je potrebné konečne zavrieť zadné vrátka, čo je základná podmienka pre otvorenie oficiálnej brány,“ dodal denník. Z dvadsaťmesačného fiaska plynie podľa tohto denníka ponaučenie, že ťarchu Nemecka je poznať ešte viac vtedy, keď je na zlej ceste. „A jeho partneri, predovšetkým Francúzsko, sú príliš slabí, aby ho priviedli k rozumu,“ dodal denník.

„Každý hráč má veľký osobný záujem na riešení, ktoré funguje. EÚ by sotva mohla mať väčší kolektívny záujem,“ napísal britský The Guardian s tým, že v hre sú tri základné princípy únie. Za tie považuje riešenie problémov kontinentu v rámci spolupráce, voľnosť pohybu, ktorá je vo verejnom záujme, a v neposlednom rade vieru v európske hodnoty a dodržiavanie ľudských práv. Doterajší výsledok je však podľa denníka zmiešaný a skôr chatrný.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #Recep Tayyip Erdogan