Dohodu s Ankarou odložili, Merkelová hovorí o možnom prielome

Dohodu s Ankarou lídri únie posúdia až na ďalšom summite Európskej únie v marci. Podľa Donalda Tuska, ktorý ju s Tureckom bude upresňovať, sa končia dni neriadenej migrácie.

07.03.2016 07:50 , aktualizované: 08.03.2016 02:16
brusel, summit, Davutoglu Foto: ,
Turecký premiér Ahmet Davutoglu po príchode na summit EÚ v Bruseli.
debata (109)

Predseda Európskej rady Donald Tusk bude rokovať s tureckou stranou na detailoch novej dohody tak, aby bola hotová do marcového summitu Európskej únie. Podľa Tuska sa však končia dni neriadenej migrácie, uzavretá bola takzvaná balkánska migračná trasa.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu podľa neho súhlasil s tým, že Turecko bude brať urýchlene späť všetkých migrantov, ktorí nemajú nárok na azyl.

„Neriadený prúd migrantov po západnej trase sa končí,“ povedal novinárom Tusk. Šéf únijných summitov tiež zdôraznil, že Grécko, kde sa v dôsledku uzavretia balkánskej trasy hromadia tisíce utečencov, dostane urýchlene potrebnú a rozsiahlu európsku podporu.

Európska komisia minulý týždeň navrhla zriadenie nového mechanizmu, ktorý by až 700 miliónmi eur mohol v najbližších troch rokoch pomáhať členskej krajine v ťažkej humanitárnej situácii. Hoci je plán formulovaný všeobecne, je zrejmé, že pri jeho zostavovaní myslela komisia práve na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v Grécku. Atény tiež dostanú pomoc, aby mohli lepšie strážiť vonkajšie hranice schengenského priestoru, pripomenul Tusk.

Tusk zároveň poznamenal, že napriek tureckej snahe vyplývajúcej z akčného plánu dohodnutého vlani v novembri sú počty prichádzajúcich migrantov stále príliš vysoké a treba ich podstatne znížiť. Prvým viditeľným krokom spolupráce bolo podľa predsedu Európskej rady vrátenie troch stoviek migrantov do Turecka minulý týždeň.

„EÚ zabezpečí všestranné, rozsiahle a dostatočne rýchle návraty do Turecka,“ vyhlásil Tusk. Ocenil tiež príspevok Severoatlantickej aliancie, ktorej lode začali operovať v Egejskom mori.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondelok prekvapil svojich európskych partnerov, keď na spoločnú schôdzku venovanú migračnej kríze priniesol nové turecké návrhy a požiadavky. Šéfovia štátov a vlád potom o veci diskutovali dlho do noci, takmer dvanásť hodín.

Ankara okrem iného žiada ďalšie tri miliardy eur na pomoc sýrskym utečencom na tureckom území, rýchlejšie zjednodušenie vízovej povinnosti pre Turkov a otvorenie nových prístupových kapitol. Turecko tiež navrhlo, že bude preberať migrantov z gréckych ostrovov, ak EÚ za každého takto vráteného sýrskeho občana presídli do únie priamo z Turecka jedného Sýrčana s právom na azyl.

Merkelová hovorí o prielome, iní boli prekvapení

„Tento návrh predložený tureckou stranou je prielom, ak sa ho podarí uskutočniť,“ domnieva sa nemecká kancelárka. Podľa hovorkyne Európskej komisie Natashy Bertaudovej sa dosiahla dohoda „o hlavných princípoch“ spoločného zvládania migračnej krízy.

Diplomati ale novinárom povedali, že nové turecké návrhy európskych politikov prekvapili. Mnohí z nich dali najavo, že nemajú mandát podobné záväzky prijať.

Ankara okrem iného žiada ďalšie tri miliardy eur na pomoc sýrskym utečencom na tureckom území, rýchlejší zjednodušenie vízovej povinnosti pre Turkov a otvorenie nových kapitol v rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie.

Podľa Merkelovej prezidenti a premiéri dvadsaťosmičky v noci na utorok aj v súvislosti s nedávnym zásahom tureckých úradov v opozičným denníku Zaman zdôraznili význam slobodnej tlače.

Merkelová zároveň, napriek určitým sporom EÚ s Ankarou, zdôraznila geopolitický význam Turecka a strategického partnerstva únie s ním, napríklad vzhľadom na sýrsku krízu.

Fico, Sobotka i Orbán odmietli kvóty

Privítali sme turecký návrh, pretože skutočne predstavuje zaujímavé riešenie, "povedal novinárom po summite český premiér Bohuslav Sobotka. Turecký variant podľa neho môže zastaviť biznis pašerákov, ktorým migranti platia za cestu do Grécka aj tisíce eur.

Sobotka aj slovenský premiér Robert Fico odmietli, aby dohoda s Tureckom zakladala nové záväzky prerozdeľovania a presídľovania utečencov. Slovenský premiér doplnil, že Slovensko i Maďarsko trvajú na tom, že mechanizmus relokáciou (rozmiestňovanie imigrantov do únijných krajín podľa kvót) odmietajú.

Fico sa pozastavil nad tým, že v pondelok bol predsedom vlád a prezidentom predložený nový návrh. „Nie je možné, aby sme dostali papier, kde lietajú miliardy ako kačice na trhu,“ podotkol. So spôsobom prezentácie tureckých návrhov nesúhlasí ani Sobotka. Je podľa neho potrebné, aby lídri mali možnosť si nové návrhy preštudovať.

Davutoglu: Turecko potrebuje pomoc EÚ a NATO

Turecko potrebuje kapacity Severoatlantickej aliancie a pomoc Európskej únie, aby sa zabránilo prúdu ďalších utečencov smerujúcich cez Egejské more ďalej do Európy. Vyhlásil to v pondelok turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorý je v Bruseli na mimoriadnom summite EÚ a Turecka venovanému utečeneckej kríze a ktorý sa v belgickej metropole stretol aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

„Chceme zabrániť vlnám utečencov a tragickým udalostiam v Egejskom mori,“ zdôraznil šéf tureckej vlády a upozornil pritom na stovky utopených medzi vysídlencami usilujúcimi sa o prekonanie mora na vratkých člnoch. „Dúfame, že môžeme dosiahnuť humanitárny prístup zameraný na výsledok v rokovaní s EÚ,“ dodal podľa agentúry Reuters.

K spolupráci s NATO, ktoré rozšírilo svoju monitorovaciu misiu v Egejskom mori aj v gréckych a tureckých teritoriálnych vodách, Davutoglu povedal, že sa zefektívni koordinácia medzi zúčastnenými krajinami najmä v záujme záchrany utečencov ešte v tureckých vodách.

Stoltenberg oznámil, že misia NATO v Egejskom mori vedená Nemeckom bude rozšírená o ďalšie plavidlá – posilnia ju britské a francúzske lode. Šéf NATO dodal, že aliancia sa rozhodla zintenzívniť tiež monitorovanie sýrsko-tureckej hranice, kde chce zbierať spravodajské informácie. Stoltenberg tiež povedal, že je naďalej znepokojený posilňovaním postavenia Ruska vo východnej Sýrii a v Stredomorí.

Priebeh summitu sledujte v online spravodajstve agentúry ČTK

Turecko žiada od EÚ ďalšie miliardy eur na utečencov a uvoľnenie víz

Turecký premiér Ahmet Davutoglu Európsku úniu požiadal o ďalšie tri miliardy eur do roku 2018 k rovnakej sume, dohodnutej už vlani v novembri. Za intenzívnejšiu tureckú pomoc s riešením európskej migračnej krízy žiada tiež uvoľnenie vízovej povinnosti do tohtoročného júna a otvorenie nových prístupových kapitol. Uviedli to diplomati.

Davutoglu tiež podľa dostupných informácií ponúkol, že Turecko začne z gréckych ostrovov preberať späť migrantov, ktorí tam nelegálne dorazili. Podmienkou je rozhodnutie únie spustiť rozsiahly projekt presídlenia sýrskych občanov s právom na azyl EÚ priamo z Turecka.

„Premiér Davutoglu prišiel s novými tureckými návrhmi. Je evidentné, že si ešte vyžiadajú obsiahlu diskusiu,“ poznamenal na Twitteri český premiér Bohuslav Sobotka.

Oficiálne nové turecké ponuky, ktoré zazneli pri Davutogluovom spoločnom rokovaní s premiérmi a prezidentmi európskej dvadsaťosmičky, nikto zatiaľ novinárom nepriblížil.

Davutoglu tiež podľa dostupných informácií ponúkol, že Turecko začne z gréckych ostrovov preberať späť migrantov, ktorí tam nelegálne dorazili. Podmienkou je rozhodnutie únie spustiť rozsiahly projekt presídlenia sýrskych občanov s právom na azyl EÚ priamo z Turecka.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nový návrh záverečného dokumentu na summite uviedla, že EÚ by za každého sýrskeho občana navráteného z gréckych ostrovov prevzala jedného sýrskeho utečenca s nárokom na azyl priamo z Turecka.

Návrh počíta aj s tromi miliardami navyše a s uvoľnením víz do júna tak, ako Davutoglu požiadal. Európska finančná podpora má v Turecku slúžiť k zlepšeniu situácie tamojších viac ako 2,5 milióna utečencov zo Sýrie.

Davutogluova ponuka zmenila formát rokovania mimoriadneho summitu EÚ. Po spoločnom obede, kde turecký premiér svojich partnerov s novými návrhmi zoznámil, teraz o veci diskutujú lídri únie už bez neho. Svoj pohľad by mu následne mali oznámiť na spoločnej večeri. Summit sa tak podľa všetkého pretiahne.

Pôvodne dohodnutá stratégia rokovania sa krátko po začiatku summitu zmenila, povedal novinárom dobre informovaný činiteľ. Davutoglu totiž mieni svojim partnerom predložiť určité „nové návrhy“, o ktorých potom lídri únie chcú diskutovať sami medzi sebou. Detaily predstaviteľ únie neuviedol, podotkol iba, že turecká strana ponúka aj žiada viac, ako sa doteraz diskutovalo.

Summit by mohol migrantom vyslať jednoznačnú správu, že končí neregulovaný pohyb značného počtu ľudí po západnom Balkáne a táto takzvaná balkánska migračná trasa je teraz uzavretá. S formuláciami, ktoré sa objavili v predbežnom návrhu záverečného vyhlásenia, má určité problémy Nemecko.

Aj keď predseda Európskej rady Donald Tusk v liste, ktorým lídrov do Bruselu pozval, hovoril o „vznikajúcom európskom konsenze“, očakáva nemecká kancelárka Angela Merkelová zložité rokovania.

Turecko je pre EÚ v migračnej kríze kľúčovým partnerom od vlaňajšieho novembra, keď dvadsaťosmička s Ankarou podpísala spoločný akčný plán. Výmenou za obnovu prístupových rozhovorov a zjednodušenie vízového styku Turci sľúbili výrazné zníženie počtu migrantov, ktorí z jeho územia smerujú do Grécka.

Pomoc Grécku bude nepochybne súčasťou diskusie, ktorú lídri krajín EÚ absolvujú už bez prítomnosti tureckého partnera. Únia teraz tlačí na to, aby Turci začali vo veľkom počte späť preberať čo najviac tých migrantov, ktorí sa nelegálne dostali do Grécka.

Výmenou by mal byť program dobrovoľného „humanitárneho prevzatia“ utečencov, ktorí majú nárok na azyl, v krajinách EÚ na dobrovoľnom základe. S plánom prišla Merkelová už v decembri, kritizoval ho pri príchode na summit maďarský premiér Viktor Orbán.

Tsipras chce dohodu o znížení počtu migrantov

Dohodu na výraznom znížení počtu prichádzajúcich migrantov, čaká od summitu EÚ s Tureckom aj grécky premiér Alexis Tsipras. Novinárom pri príchode tiež povedal, že rokovanie únijných premiérov a prezidentov by malo priniesť zhodu na urýchlení procesu prerozdeľovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka medzi ostatné štáty EÚ, na ktorom sa dvadsaťosmička dohodla vlani.

„Je to náš spoločný problém, nie je to problém jednej krajiny. Je to európsky problém. Je potrebné nájsť európske riešenie,“ podotkol Tsipras. Európa podľa neho stojí na spoločných hodnotách, medzi ktoré patria solidarita a „zdieľanie bremena“.

Keď Macedónsko prakticky uzavrelo svoje hranice, zostáva v posledných týždňoch v Tsiprasovej krajine rastúci počet migrantov, ktorí nemôžu po takzvanej balkánskej trase pokračovať ďalej do Európy. Pre Grécko, ktoré stále neprekonalo svoje hospodárske ťažkosti, to znamená výraznú záťaž a hrozbu humanitárnej krízy.

Európska komisia minulý týždeň navrhla spôsob, ako Grécko finančne podporiť. Tsipras však zdôraznil potrebu rozšírenia a „dôveryhodného“ programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl medzi štátmi EÚ. Na tom sa napriek odporu niektorých krajín vrátane Českej republiky dohodla EÚ vlani. Z plánovaných 160-tisíc bolo zatiaľ presunutých len 660 osôb, krajina tiež len pomaly ponúka potrebné miesta. Podľa gréckeho premiéra však musia dohody platiť pre všetkých.

Tsipras pri príchode na rokovania upozorňoval na potrebu plnej implementácie spoločného akčného plánu s Gréckom, ktorý bol dohodnutý v novembri, v jeho dôsledku by sa mali počty prichádzajúcich výrazne znížiť.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ahmet Davutoglu #migranti #migračná kríza #summit EÚ - Turecko