Tusk vyzval ekonomických migrantov, aby nešli do Európy

Predseda Európskej rady Donald Tusk v štvrtok v Aténach dôrazne vyzval ekonomických migrantov, aby už nejazdili do západnej Európy a aby už nevyužívali k tranzitnej ceste balkánske štáty.

03.03.2016 13:42
Tusk, Tsipras Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk a grécky premiér Alexis Tsipras počas rokovania.
debata (46)

Už skôr vyhlásil, že prioritou riešenia terajšej európskej imigračnej krízy je rýchle zastavenie toku utečencov a obmedzenie neregulárnej migrácie pri zachovaní integrity schengenského priestoru voľného pohybu.

"Chcem apelovať na všetky potenciálnych nelegálnych ekonomických migrantov, nech sú kdekoľvek: Nejazdite do Európy. Neverte prevádzačom. Neriskujte svoje životy a svoje peniaze. Je to všetko k ničomu. Grécko alebo akákoľvek iná európska krajina už nebudú tranzitnou krajinou. Schengenské pravidlá znovu nadobudnú platnosť, "uvádza sa v oficiálnom vyhlásení šéfa Európskej rady, ktoré jeho úrad poskytol novinárom v Aténach pri príležitosti Tuskovho stretnutia s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.

„S posilňovaním kontroly našich vonkajších hraníc musíme masívne zvýšiť podporu sýrskym utečencom a krajinám susediacim so Sýriou a rovnako tak aj pomôcť riešiť negatívne dôsledky v najviac postihnutých členských štátoch (EÚ), a to predovšetkým v Grécku. To je nanajvýš naliehavá záležitosť,“ upozornil Tusk, ktorý zároveň uvítal čerstvý plán Európskej komisie na poskytnutie veľkej finančnej pomoci krajinám postihnutým prílivom utečencov, najmä Grécku.

Tusk sa tiež vyslovil proti jednostranným konaniam niektorých členských štátov Európskej únie vedeným snahou zastaviť migračný tok. „Jednostranné akcie, hoci sú v národnom kontexte pochopiteľné, spôsobujú ujmu ducha európskej solidarity. Dodržiavanie schengenských pravidiel nevyrieši utečeneckú krízu, ale bez nich sa kríza určite tiež nevyrieši,“ upozornil Tusk. Šéf Európskej rady tak zopakoval tézu, ktorú predniesol už v stredu v Chorvátsku.

Tsipras vyhlásil, že Grécko čelí migračnej záťaži, ktorá nie je primeraná jeho možnostiam. Povedal však, že sa v správaní k utečencom držalo „hodnôt a kultúry“, ktoré sú ďalším európskym štátom „bohužiaľ cudzie“. Znovu upozornil, že niektoré krajiny odmietajú solidárne zdieľať bremeno formou prijímania utečencov na svojich územiach.

„Dúfame, že EÚ výslovne uzná, že Grécko nemôže tú záťaž niesť samo. To znamená spravodlivé rozdelenie bremena. Existujú sankcie pre tých, ktorí nerešpektujú Európsky dohovor,“ dodal. Podľa neho musí dôjsť k urýchlenému prerozdeleniu utečencov medzi všetky štáty EÚ, a to aj tých z Turecka.

Tsiprasova kritika mieri hlavne na krajiny takzvanej višegrádskej štvorky (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko), ktoré sú proti systému kvót na rozdelenie utečencov, ktorý presadzuje Európska komisia a napríklad Nemecko a na základe ktorého by mali žiadateľa o azyl prijímať všetci členovia EÚ.

Tusk návštevou Grécka pokračuje v ceste po balkánskych krajinách, kde tento týždeň rokuje o európskej migračnej kríze. Popoludní zavíta do Turecka, kde ho čaká predseda tureckej vlády Ahmet Davutoglu.

Tusk v minulých dňoch navštívil okrem Chorvátska tiež Rakúsko a Macedónsko, ktoré tiež leží na takzvanej balkánskej trase, po ktorej do bohatších častí Európy mieria tisícky utečencov. Tieto krajiny pritom v poslednej dobe obmedzili príjem prevažne blízkovýchodných imigrantov z Grécka.

Tusk už skôr zdôraznil, že členské štáty Európskej únie by sa mali vrátiť k plnému rešpektovaniu všetkých únijných pravidiel a rozhodnutí. Na základe toho by mali odmietať vstup občanom neúnijných krajín, ktorí nespĺňajú podmienky alebo ktorí nepožiadali o azyl, hoci k tomu mali skôr príležitosť.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Donald Tusk #utečenci #Alexis Tsipras